Doğru planlanmamış bir eğitim faydalı olmamakta zaman yönetimi bakımından kayba yol açmaktadır. İş hayatında yer alan çalışan kişilere, beklenti ve ihtiyaçlara cevap vermekten uzak eğitimleri sunmak, çalışanların bu kurumsal eğitimlere katılmak hususunda isteksiz davranmasına yol açacaktır. Dil eğitimine ilişkin yapılacak doğru ve etkin bir programlama kurumsal şirketlerin, zaman ve para kaybetmesinin önüne geçer. Aksi yöndeki İngilizceye dair dil eğitimleri şirkete karşı duyulan güveni azaltabilmektedir.
Şirketler, kurumsal kimliklerinin bir gereği olarak İngilizce dil eğitimlerine büyük önem vermektedirler.
İnsan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik olarak verilmesi hedeflenen İngilizce dil eğitimleri çalışanlara verilen değerli bir kişisel gelişim ve kariyer desteğidir. Bu destekten en iyi sonuçları alabilmek için kurumsal dil eğitimlerinin aşamaları net bir şekilde belirlenmelidir. Bu aşamaların neler olacağı konusunda deneyimli dil eğitimcilerinin fikir ve önerileri alınmalıdır.
Bu aşamaları şöyle listeleyebiliriz:
Çalışanların İngilizce İhtiyaçlarının ve Beklentilerinin Doğru Bir Şekilde Tespiti
İhtiyaçların tespiti de İngilizce öğreniminde başarılı olunması gereken aşamaları etkileyen faktörlerdir. Bir şirkette satış departmanında çalışan bir kişinin, aldığı İngilizce eğitimde, eğitim sonunda iş yapılan yabancı kişilerle satış görüşmesi yapabilecek duruma gelmesi amaçlanır.
Bu çalışanın, İngilizce bilgisinde çalıştığı alana ilişkin gereksinim duyduğu bilgiler ile bilgi işlem biriminde çalışan bir kişinin ihtiyaç duyduğu bilgiler farklıdır. Her çalışanın, çalışma alanına ilişkin olan İngilizce terminolojisine, okuma, yazma ve konuşmaya en iyi seviyelerde hakim olması beklenmektedir.
Bazen de bazı departmanlarda çalışan kişilerin konuşma ağırlıklı dil eğitimleri almaları gerekirken, diğer departmanlarda çalışan kişilerin okuma, anlama ve yazma ağırlıklı bir İngilizce dil eğitimi almaları gerekebilmektedir.
Bu konuda eğitimi alacak personelin hangi departmanda görevli olduğu ve İngilizceyi kullanacağı alanların neler olduğu sorusuna verilecek yanıtlar önemlidir. Bir kurumsal şirket, çalıştırdığı personellere verilecek olan eğitimleri bu eğitimlerin aşamaları ile birlikte istenilen çözümleri sunabilecek bir eğitim kurumu ile çalışarak sunmalıdır.
İhtiyaca Göre Kurumsal İngilizce Eğitiminin Şeklinin Belirlenmesi
Şirketin; departmanların görev alanları, çalışan personelin İngilizce diline ihtiyaç duyduğu noktaları doğru tespiti akabinde, İngilizce eğitiminin şekli belirlenmelidir. Okuma, yazma, konuşma ağırlıklı bir dil eğitimimi alınması gerekli olduğu saptanmalıdır. Bu eğitimin, şirket içinde mi yoksa özel olarak kiralanan bir çalışma alanında mı verileceği belirlenmelidir.
Eğitim alacak personelin sayısı ile eğitim verilecek yerin seçimi bu kapsamda düşünülmelidir. Bazı şirketler, çalışanlarını yabancı bir dil kurumu ile anlaşarak o kuruma da yönlendirebilmektedir. İngilizce dil eğitimi bütçesi de oluşturulur.
Şirket için En Doğru Yabancı Dil Eğitim Kurumunun Seçilmesi
Bir şirket, çalışanlarına kendisi için en doğru eğitim programını sunacak yabancı dil eğitim kurumunu seçerken neler dikkate alınmalıdır diye öncelikle düşünmelidir. Bu eğitim kurumları, işin uzmanı olmalı ve profesyonel olarak bu eğitimi verebilecek kadroya haiz olmalıdır.
Seçilecek kurumdan eğitim alan katılımcıların yorumlarının neler olduğu da incelenmelidir. Seçilecek eğitim kurumunun vereceği eğitimin içeriği neler, ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde mi ? soruları görüşülen dil eğitim kurumlarına açıkça sorulmalıdır. Referanslar araştırılmalıdır.
Eğitim Sonunda Düzenli Raporlama Yapılmalı ve Çalışanın Gelişimi Takip Edilmesi
Her şirket, çalışanına aldırdığı ve belli bir eğitim bütçesi ayırdığı yabancı dil eğitiminden, çalışan personelinin ve şirketin en yüksek verimi almasını hedefler. İngilizce dil eğitimine katılan çalışanların, katılım durumları, devamlılıkları, yaptıkları ödev sonucunda aldıkları puanlar, quiz ve final sınavları gibi sınav sonuçları, başarılı olup olmadıkları, başarı sıralamaları yabancı dil eğitimi veren kurum tarafından anlaştığı şirkete düzenli olarak raporlanmalıdır. İngilizce dilinde gösterdikleri gelişim aşamaları da raporda yer almalıdır.
Eğitim Bitiminde Çalışanların Öğrendiği İngilizceyi Kullanma ve Güncel Tutma Olanaklarının Temini
İngilizce dil eğitimi bitiminde, öğrenilen İngilizcenin kullanımı ve güncel olarak tutulması son derece önemlidir. Bu güncellik ise bol miktarda pratik yapılarak sağlanabilir. Okumaya ve aktif dinlemeye özen gösterilmelidir. Çalışan kişi, devamlı yabancı kişiler ise birlikte çalışıyorsa bunu sağlaması daha kolay olacaktır. Bu tarz bir imkan yoksa şirket, yabancı dil eğitimi aldığı kurumdan eğitim sonrasında da çalışanları için destek alabilmelidir. Bu destek konuşma gruplarına çalışanlarının katılımının sağlanması şeklinde olabilir. Köklü yabancı dil eğitim kurumları ile çalışmak bu sebeple önerilmektedir.
Size bir telefon kadar yakınız. 444 84 63 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilir,
0533 157 93 05
whatsapp hattından bize yazabilir
dilerseniz de 0533 157 93 05 sizi aramamız için bize sms atabilirsiniz.